2020 yılında Türkiye dijital pazarında neler yaşandı?.. Para cezaları ve video blogları

Türkiye için 2020 yılı macerayla doluydu: büyük tartışmalara neden olan yasalar kabul edildi, reklam bütçeleri yeniden incelendi, küresel pandeminin sonuçları yaşandı. Admitad Türkiye ekibi, 2020 yılının muhasebesini yaptı. İşte 2020 yılının pandemi ile birlikte öne çıkan dijital pazarlama alanında ilginç başlıkları…
1.”Yerel” Temsilcilik
1 Ekim 2020’de tüm uluslararası şirketlerin Türkiye’ye temsilci atmalarını gerektiğini belirten Sosyal Medya Yasası yürürlüğe girdi. Özellikle, Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan Twitter, Facebook,
Instagram, WhatsApp gibi uluslararası şirketleri etkilemektedir. Bu yüzden, Facebook, İnstagram, YouTube, LinkedIn gibi sosyal medya şirketlerinin temsilci attığını kabul etti, Twitter, Periscope ve Pinterest sosyal medya ağlarının, Türkiye’ye temsilci atmadıklarından dolayı reklam alması yasaklandı.
Eğer uluslararası şirketler, Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul etmezse, İnternet trafikleri bant daraltılacaktır. Ayrıca reklamveren şirketlere de ceza kesilecek. Bu durum, hem kullanıcıların diğer sosyal medya ağlarına geçmesine, hem de nihayetinde yerel bir sosyal platformun oluşturulmasına yol açabilir. Ya da, Telegram aksine kullanıcı sayısını artırabilir. Ek olarak, çeşitli VPN hizmetlerine olan talep oldukça artacaktır. 2021 yılın başında WhatsApp, gizlilik politikasını değiştirmek istediğinde, çoğu kullanıcılar onu silmeye başladı. Aynı zamanda Türkide’deki Telegram coşkusu yaşandı.
2. ‘‘Pahalı’’ Google
1 Kasım 2020’den itibaren Google, Türkiye, İngiltere ve Avusturya’da reklam yayınlamak için yeni ücretler uygulamaya başladı. Türkiye’de yayınlanan reklamlar için ek yüzde 5’lik kesinti yapmaya başlandı. Google’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’deki düzenlemelere uymanın karmaşıklığı ve maliyetindeki önemli artışlar nedeniyle Yasal İşletme Maliyetleri eklenmektedir” denildi.
Yayıncıların daha karlı trafik kaynaklarını seçecekleri ve reklamverenlerin, bu tür reklamlar için bütçeleri azaltacakları belli. Ancak Google Shopping artık çalışmadığı ve CPC kampanyaları kriz sırasında çok fazla düştüğü için, satışları artırmak açısından organik trafiğin etkinliğine güvenmek için hiçbir neden yok. Daha fazla yayıncının İnfluencer pazarlamaya geçmesi çok daha muhtemeldir.
3. İnfluencer marketing
2021 yılının ilk yarısında medya için toplam 823,5 milyon dolarlık (6,3 milyar