Kasko sigorta fiyatları, geçen yıla kıyasla yüzde 100’ün üzerinde arttı ve lüks araçlarda bu artış oranı yüzde 300’ü buldu. Son zamların ardından kasko sigorta fiyatlarının ortalama olarak 70 bin TL seviyesine yükseldiği belirtildi. Trafik sigortası poliçeleri ise mayıs ayında alınan karar doğrultusunda her ay yüzde 2 oranında artmaya devam ediyor.
Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, yaptığı açıklamada, sigorta fiyatlarının geçen yıla kıyasla ortalama yüzde 140 oranında arttığını ve bazı lüks araç modellerinde bu artışın yüzde 300’e yaklaştığını ifade etti.
Araba fiyatlarındaki artış, yedek parça fiyatlarını da etkiledi. Geçen yıla kıyasla araç yedek parçalarının fiyatlarında yüzde 250’ye yakın bir artış görüldü. Döviz kurlarındaki yükseliş ve yedek parça fiyatlarının artması, kasko sigorta fiyatlarını doğrudan etkiledi.
Kasko poliçesi, kaza durumunda karşı taraftaki hasarı da ödeyen mali mesuliyet teminatı içerir. Bu teminat, bedeni zararlar, tedavi masrafları ve hatta ölüm gibi durumları da kapsayabilir. Ancak son zamanlarda asgari ücretin artmasıyla birlikte, kasko fiyatlarına da yansımalar olduğu belirtiliyor.
Bağcı, şu anda otomobillerde kasko fiyatlarının ortalama olarak 60-70 bin lira seviyelerinin üstüne çıkabildiğini belirtti. Üst segment araçların ise daha da zor bir durumda olduğuna dikkat çekti ve sigorta şirketlerinin artık üst segment araçları sigortalamaktan kaçındıklarını belirtti.
Sigorta Şirketleri Zarar Ediyor
Sigorta şirketleri hala kasko ve sigorta poliçelerinde zarar etmeye devam ediyor. Her 100 TL’lik prim gelirine karşın ortalama 186 TL gibi bir hasar ödemesi yapılıyor. Araç fiyatlarındaki artış ve aynı aracı tekrar satın almanın zorluğu, sigorta yaptırma oranında hafif bir artışa sebep oldu.
Trafik sigortası poliçelerinde de fiyat artışları yaşanıyor. Devlet tarafından belirlenen fiyat artışları mayıs ayında başlamış ve her ay yüzde 2 oranında artmaya devam ediyor. Sigorta şirketleri bu artışın dışında ek bir zam yapamıyorlar. Ancak motosikletlerde trafik sigortasızlık oranı hala yüzde 65 civarında seyrediyor.
Turusan Bağcı, trafik sigortası sorununu çözmek için elektronik ortamda ihtar göndermenin etkili olabileceğini ifade etti ve sigorta acentelerinin bölgede yaygınlaşmasının hızlı hizmet sunma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.