Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin tarihi felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ülke ekonomisine olan etkilerini değerlendirdi. NTV canlı yayınında gazeteci Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Yılmaz, vergi artışlarının temel sebebinin deprem olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem felaketinin, kamu maliyesinde önemli açıklar oluşturduğunu ve vergi artışlarının da bu açıkları kapatmak amacıyla yapıldığını belirtti. Özellikle enerji fiyatlarının sübvanse edildiği dönemde, hem gelirlerin hem de giderlerin arttığına dikkat çeken Yılmaz, bu dengeyi sağlamak için bazı önlemler alındığını açıkladı.
Alınan Tedbirler Yıl Sonuna Kadar Yeterli
Bu önlemler kapsamında, kurumlar vergisinin 5 puan artırıldığını ve ihracatçılara yönelik vergi avantajlarının artırıldığını belirten Yılmaz, bütçe çerçevesinde alınan tedbirlerin yıl sonuna kadar yeterli olduğunu vurguladı.
Yılmaz, yıl sonuna kadar kendiliğinden güncellenecek vergiler dışında ek bir vergi veya ilave bir vergi konusunu tartışmayacaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gelecek yıllarda da vergi artışlarının devam etmeyeceğini ve birkaç yıl içinde bu artışların tamamlanacağını belirtirken, kamu kesiminin de tasarruf önlemleri alacağını ifade etti.
Ülke ekonomisinin dengeli bir yapıya kavuşması için verimli kaynak kullanımının önemine değinen Yılmaz, Cumhurbaşkanı’nın tasarruf genelgesinin hala yürürlükte olduğunu ve ilave tasarruf tedbirlerinin istendiğini ifade etti.
Vergi artışlarının, deprem felaketinin yol açtığı mali kayıpları gidermek amacıyla yapıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu sürecin bütçe açısından dengeli bir şekilde yönetildiğini ve yeni vergi artışlarının yıl sonuna kadar gündemde olmadığını bir kez daha vurguladı.