Endodonti, halk arasında kanal tedavisi olarak bilinen işlemdir. Dişin enfeksiyon kapması ya da büyük bir oranda çürümesi durumunda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Dişin çekilmesi yerine tercih edilir. Dişin tedavi edilmesine ve kurtarılmasına yardımcı olur. Diş için son derece önemli olan tedavi yöntemlerinden biridir. Eğer sizde profesyonel bir endodonti tedavisi görmek istiyorsanız tuzla diş kliniği üzerinden bilgi alabilirsiniz.
Endodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Endodonti dikkatli ve profesyonel bir şekilde yapılması gereken tedavilerden biridir. Dişin enfeksiyon kapması halinde ve enfeksiyonun derine inmesi durumunda eskiden sıklıkla diş çekilirdi ancak endodonti tedavisi ile artık dişler çekilmek yerine, onarılmaktadır. Endodonti ile diş enfeksiyondan temizlenerek, eski haline getirilmektedir. Endodonti sırasında enfeksiyon kapan sinirler alınır. Sonrasında diş tekrar doldurularak eski formuna geri getirilir. Endodonti tedavisi sonrasında kişiler dişlerini eski işlevi ile kullanabilirler. Herhangi bir şekilde hassasiyet kaybı yaşamazlar. Endodonti tedavisi için tuzla diş kliniği üzerinden sizler de bilgi alabilir, tedavi hakkında merak ettiğiniz bütün soruları sorabilirsiniz.
Endodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Endodonti tedavisi ortalama 2 ile 3 seans arasında sürebilmektedir. Bu tamamen dişin durumu ve diş sayısına göre değişiklik göstermektedir. Endodonti tedavisi sırasında öncelikle röntgen çekilmektedir. Diş köklerinde ve çene kemiğinde enfeksiyon olup, olmadığı kontrol edilmektedir. Sonrasında işleme geçilir, kişiye lokal anestezi uygulanır ve diş etrafı uyuşturulur. Tedavi sırasında dişin etrafını korumak için bir madde ile kaplanır.
Dişin pulpa katmanına kadar inilir bunun için diş ince bir şekilde delinmektedir. Enfeksiyon olan alan ise uzman tuzla diş kliniği doktoru tarafından temizlenmektedir. Temizlenme sırasında hasarlı olan kısımlar çıkarılır. Deliğin etrafı genişletilir ve sonrasında doldurma işlemi gerçekleştirilir. Kişi tedavi sırasında herhangi bir şekilde acı hissetmez. Diş temizlendikten sonra diş deliği kapatılır. Bazı durumlarda delik olan alan aynı gün kapatılır bazı durumlarda ise bir süre sonra kapatılır.
Bu durum dişin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Kapatılmamasının en büyük sebebi, tekrar enfeksiyon oluşma riskinden dolayıdır. Geçici kapatmalarda dış delik kapatılarak iç delik açık bir şekilde bırakılır. Tamamen kapatma halinde ise her iki delik kapatılarak diş tedavi edilir. Tedavi sonrasında kişiler bir süre hassasiyet hissedebilir ancak kısa süre sonra diş normal işlevini yapmaya devam eder.