Mide botoksu son yıllarda oldukça popüler olan bir operasyondur. Mide botoksu ne basit tanımıyla endoskopik yöntemlerle midenin bazı kısımlarına botilinum toksini enjekte edilmesidir. Cerrahi bir operasyon değildir. Bu nedenle vücutta herhangi bir kesi olmaz. Mide botoksu ile %15-20 kadar kilo kaybı hedeflenmektedir.
Enjekte edilen ilaç mide duvarının kaslarını yaklaşık üç ay hareketsizleştirmektedir. Böylece bu kasların kasılmalarını engeller. Sonuçta yiyecekler midede daha uzun süre tutulur, sindirim yavaşlar. Mide botoksu ile daha geç acıkır ve daha hızlı doyarsınız.
Mide Botoksu Kimler için Uygundur?
Mide botoksunu kimler yaptırabilir sorusu merak edilen konu başlıklarından biridir.
- Vücut kitle indeksi (BMI) 30 ila 40 arasında olan kişiler,
- Diyet ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişikliklerinde başarılı olamayanlar,
- Daha sağlıklı bir yaşam tarzına hızlı bir başlangıç yapmak isteyenler,
- Yüksek tansiyon, diyabet, inme, uyku apnesi veya kalp hastalığı gibi kiloyla ilgili hastalık riskini azaltmak isteyenler mide botoksu operasyonu için uygundur.
Mide botoksu işleminden sonra aynı gün hasta taburcu edilebilmektedir. Operasyondan yaklaşık bir hafta sonra kişi daha az acıkmaya başladığını, yemek yerken daha hızlı doyduğunu ve daha az miktarda yemekle doyduğunu fark etmeye başlar. Mide içine botulinum toksin enjeksiyonları, kas problemi olmayan ve botulinum toksinine alerjisi olmayan kişiler için güvenlidir.
Cerrahi bir yöntem değildir. Sedasyon altında yapılmaktadır. Mide botoksu uygulaması sırasında genel anestezi kullanılmamaktadır.15-20 dakika gibi bir sürede operasyon tamamlanır. Endoskopi ile yapılan bir işlemdir ve hasta günlük yaşantısına aynı gün dönebilir. Hastanede yatış gerektiren bir işlem değildir. Uygulama sonrasında hasta herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez.
Mide botoksu sonrasında;
- Mide rahatsızlığını önlemek için yavaş yemek.
- Yemeğinizi iyice çiğnemek.
- Doyduğunuzu hissettiğinizde durmak ö
Botulinum toksini mide kaslarınızı yaklaşık üç ay boyunca hareketsiz hale getirir veya dondurur, ardından etkiler azalmaya başlamaktadır. Etkisi aşama aşama geçtiği için ani bir iştah açıklığı ile karşılaşılmamaktadır. Hastanın iştahı yavaş yavaş normale döner. Mide botoksu etkileri yaş, yapılan egzersiz sıklığı, metabolizma hızı gibi etkenler göz önüne alınarak kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.
Mide botoksu uygulamasında midede herhangi bir kalıcı hasar oluşmamaktadır. Çünkü bu botoks uygulaması 4-6 ay içerisinde etkisini kaybetmektedir. Yani mide botoksunun tüm etkileri vücutta altı ay sonrasında silinir. Bu nedenle de mide botoksu hastada herhangi bir kalıcı hasar bırakmamaktadır. Botoks uygulaması 6 ay etkilidir ve gerek görüldüğü durumlarda arka arkaya 3 kere tekrarlanabilmektedir. Mide xbotoksunun Bağırsakları ya da sinir hücrelerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Bağırsak tembelliğini artırıcı bir yan etkisi yoktur. Kişiye özel hazırlanan diyetlerle bağırsakların çalışmasına yönelik lifli gıdaların diyete dahil edilmesi ile bağırsak tembelliği söz konusu olsa bile bu durumda düzelme görülmektedir.