hukuk

Ohal Komisyonu Red Kararı İptal Davası

15 Temmuz tarihinde yaşanan olağanüstü hal kapsamında binlerce kişi kamu görevlerinden ihraç edilmiştir. Ohal KHK’ları ile yapılan bu ihraçlara karşı yapılan başvurular yargısal denetime tabi olmaması nedeniyle herhangi bir inceleme yapılmaksızın reddedilmişti. Bu nedenle 01.02.2018 tarihinde ve 7075 sayılı kanun ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kurularak, ihraç edilen kişilerle ilgili denetimlerin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelmiştir.

 

Buna göre komisyon tarafından yapılan incelemeler neticesinde başvurular kabul edilmekte veya reddedilmektedir. Komisyonun vermiş olduğu kararlar idari yargı denetimi kapsamındadır. Komisyonun aldığı kararlar için Ankara İdari Mahkemeleri tarafından, son görev yapılan kurum ya da kuruluş aleyhine iptal davaları açılmaktadır.

 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: İsim değişikliği davası

Ohal Komisyonu Tarafından Verilen Red Kararına İtiraz Etmek

 

Ohal Komisyonu tarafından verilen kararlara ilişkin herhangi bir itiraz etme sürecinden bahsedilmemektedir. Bu yönde herhangi bir hükmün yer almamasından dolayı, itiraz yerine red kararına karşı dava açılması mümkün olacaktır. Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından red kararına karşı itiraz yapılacağı düşünülebilir. Ancak iptal davasının açılabileceğine dair hükümlere yer verilmesinden dolayı, sürecin uzamasını istemeyen kişiler için en pratik ve doğru yöntem ise red kararıan karşı iptal davasını açmak olacaktır.

 

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Cinsel saldırı

 

Ancak Ohal Komisyonu kararına karşı iptal davasını açmak isteyen kişilerin 60 günlük süreye dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu süreci aşmayacak bir zaman diliminde idari davaların açılması gerekmektedir.

 

Ohal Komisyonu Kararı İçin Nasıl Dava Açılır?

 

Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığına hitaben yazılacak olan dilekçe ile en geç 60 günlük süreç içerisinde red kararına karşı iptal davası açılabilmektedir. Kişinin son görev yaptığı kurum veya kuruluşa yönelik olarak bu tür davaları açma hakkı bulunmaktadır. Dilekçede dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise ihraç uygulamasında ve verilen red kararında hukuki yönden aykırı olan hususların ayrıntılı bir şekilde belirtilmesi gerektiğidir. Ayrıca kişinin ihraç nedeniyle mahrum olduğu maddi ve özlük haklarının yeniden tazmin edilmesini isteme hakkı bulunmaktadır. Ohal komisyonu kararlarına karşı dava açma yazımız ilginizi çekebilir.

 

Maddi ve manevi açıdan herhangi bir hak kaybının olmasını istemeyen kişilerin idari davalarda uzman olan avukatları tercih etmesi son derece önemlidir. Davaların açılmasında ve takibinde haklarınızı güvence altına alabilecek deneyimli ve profesyonel avukatlarınız vasıtasıyla harekete geçebilirsiniz.

 

Medyabey

Medyabey.com medyayı, televizyon ve dijital platformları odağına alan bir mecradır. Sitemizde ayrıca TV program ve dizi haberlerine, popüler teknoloji ve oyun haberleri içeriklerine de yer verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu