Web sayfaların tanınırlığı ve güvenilirliği için bazı eklenti ve sistemlere gereklilik duyulur. Bunları domain ve hosting işlemleri sürecinde zaten yakından da biliyorsunuz. Sürekli karşımıza çıkan ve sitemiz için mutlaka edinmemiz gereken SSL sertifikası, sitenizin kimliğini doğrular. Sunucu ve tarayıcı arasında dijital bir güvenlik sertifikası olarak şifreli bağlantıyı sağlar. Bu bağlantı ise sitenizde hem sizin hem de ziyaretçilerin işlemlerini güvence altına almış olur. Ancak genel geçer değildir. Standart SSL en temel özellikler de olsa da başka çeşitliliklere de sahiptir. Bunları bilmek ve ihtiyaca göre bir kullanım sağlamak sitenizin kullanımı noktasında size de müşterilerinize de fayda sağlayacaktır.
SSL Sertifika Türleri Nelerdir?
SSL’in web siteniz için doğrulama işlemi içerdiğini söylemiştik. Ancak bu doğrulama her zaman standart bir çerçevede olmaz. SSL türleri olarak şu başlıklar altında toplanabilir;
- EV SSL (Genişletilmiş Doğrulama Sertifikası): Burada site sahibinin tüzel kişiliğini doğrulamak amaçlı bir işlem yapar. Veri toplamada ve çevrimiçi olarak ödeme özelliğine ship siteler için önerilir.
- UCC (Birleşim İletişim Sertifikaları): Çok fazla alan adı ve alt alanın doğrulama işlemini yapar.
- Wildcard SSL: Çok fazla siteyi güvenli hale getirir. Eğer birden fazla site yönetimi sağlayan bir işleminiz olacaksa bu model daha iyi bir alternatif olur.
- OV SSL (Kuruluş Doğrulama Sertifikaları): Kurumsal bir işleyiş için müşterilerinize bunun teminatını vermek isterseniz ov ssl sertifikası siteye gelen müşterilere, sizin yasal bir süreç yürüttüğünüz hakkında bilgileri verir.
- DV SSL (Etki Alanı Doğrulama Sertifikaları): En temel ssl sertifikasıdır. Bireysel veya ticari bir süreçte olmayan siteler uygundur.
- MDC SSL (Çok Etki Alanlı Doğrulama Sertifkaları): Birden fazla site yönetimlerinde tek bir işlemde doğrulama işlemini yapmak adına işlev gösterir.
SSL Sitenizi Nasıl Korur?
Web sitesi ziyaretlerinde sunucu veyahut tarayıcı, SSL ile bağlantıyı sağlar. İlk aşamadan kendisini tanımlamasını ister. Eğer güven veren bir yapıda ise sinyal gönderme işlemini yapar. Bu sayede SSL vasıtasıyla hem sitenizi hem de ziyaretçilerinizi korumuş olursunuz.
Şifreleriniz, bilgileriniz, kimlik bilgileriniz, banka hesap bilgileri, yasal sözleşmeler veya belgeler, sağlık bilgileriniz, kısacası yaptığınız işlemlerde gizli tutulması gereken tüm detaylarda SSL sertifikası ile korunmuş olur. Sitenizde yaptığınız işlemlerde kimlik hırsızlarına karşı güvenlik önlemlerinizi alırsınız. Müşterilerin en çok dikkat gizlilik ve güvenlik ilkesini de bu sertifika sayesinde sağlamış olursunuz.
SSL Nasıl Alınır?
Bir site kurdunuz bir SSL sertifikanız bulunmuyor. Bu noktada domain hizmeti aldığınız firma bunu size ücretsiz ve hazır bir şekilde sağlayabilir. Ancak manuel olarak bunu sağlamanız gerekirse ise;
- Sunucu kurulur ve ardından WHOIS kaydı da güncellenmiş olur. Bu noktada WHOIS kayıtlarının sertifika yöneticisine gönderildiğini kontrol edin.
- Sunucu üzerinden sertifika imzalama yetkilendirmesi yapın.
- Şirketinize ait ayrıntıları ve sitenizin etki alanını da doğrulamak adına bunları sertifika yetkisine iletin.
- Tüm bu işlemler tamamlandığında sertifika yetkilisinden gelen sertifikayı sisteme yükleyerek işlemi başarıyla sonlandırabilirsiniz.