Meta Sanal Klavye Üzerinde Çalışıyor

Sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik ortamlarında yazı yazmak, fiziksel nesnelerle etkileşimden daha karmaşık bir süreç olabilir. Bu zorluğun farkında olan Meta, bu soruna çözüm bulmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Şirket, herhangi bir düz yüzeyi sanal bir klavyeye dönüştürebilen bir araştırma projesini geliştiriyor. Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, kişisel Instagram profilinde, kendisi ve Meta’nın CTO’ su Andrew Bosworth’ un Quest 2 gözlüklerini takarak bu yeni özelliği denedikleri bir video paylaştı.

Sanal Klavyeler Geliyor

Meta’nın CEO’su Zuckerberg, bu yeni sanal klavye özelliği sayesinde dakikada yaklaşık 100 kelime yazabildiğini ifade ederken, CTO Bosworth ise dakikada 119 kelimeye ulaşabildiğini belirtiyor. Bu oldukça etkileyici bir hız olarak gözükmekte. Karşılaştırmak gerekirse, ortalama bir kişi geleneksel bir klavyede dakikada yaklaşık 40 kelime yazabilirken, deneyimli veya eğitimli kişiler dakikada 70 ila 120 kelime arasında bir hızla yazabilirler.

Günümüzde, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) alanında metin girişi oldukça sorunlu bir hale gelmiştir. Özellikle yüzen sanal klavyeler, kullanıcıların ellerini tuhaf bir şekilde yukarıda tutmalarını gerektirir ve her bir tuşa basmak için ekstra çaba sarf etmelerine neden olur. Ancak gelecekteki gelişmeler, bu sorunları aşma potansiyeline sahiptir. Önümüzdeki dönemlerde, herhangi bir düz yüzeyi sanal bir klavyeye dönüştürme yeteneği geliştirilirse, bu durum kısmi dokunsal geri bildirim sağlama imkânı sunabilir. Buna ek olarak, fiziksel bir klavye taşıma gereksinimini ortadan kaldırarak bileklerinizi fiziksel klavyelerde olduğu gibi rahatça dinlendirebilirsiniz.

VR/AR Başlıklar İçin Önemli

Bugünün geliştiricileri, Meat’nın Quest cihazlarında el takibini ve kullanıcının konumunu kalibre etmek için yüzeye dokunmasını gerektiren sanal klavyeler oluşturabiliyorlar. Ancak uygulamada, sanal yüzeyin gerçek yüzeyden en ufak bir sapması bile yanlış tuş vuruşlarına yol açabiliyor.

Meta’nın bu soruna getirdiği çözüm henüz tam olarak açıklanmamış olsa da video klipte gösterilen masa üstünde referans işaretlerinin bulunduğu fark edilebiliyor. Eğer bu referans işaretlerinin tam boyutları önceden sisteme programlanırsa, güçlü bir dinamik kalibrasyon sağlanabilir. Henüz piyasaya sürülmemiş olan Quest 3 modeline, Meta ilk kez derinlik sensörü ekleyecek. Bu durum, şirketin Quest 3’e muhtemelen sanal klavye desteği gibi özellikler ekleyebileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda, Meta’nın bu yılın 27 Eylül’ünde başlayacak olan Meta Connect etkinliğinde, VR ve AR araştırmalarının daha fazlasını sergilemesi bekleniyor.

Yayınlayan

Murat Beyoğlu

Murat Beyoğlu

14 Nisan 2002 tarihinde Afyon'da dünyaya geldim. Lisans eğitimimi Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde tamamladım. Şu anda medyabey.com bünyesinde haber editörü olarak meslek hayatıma devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir